Onrust

In: Feliz

Wat zou ik graag gewoon een tevreden mens zijn. Blij met wat ik heb want dat is niet gering: een lieve vriend, een geweldige zoon, ontzettend leuk werk, een droomhuis, een boot, nog een boot, een auto, nog een auto, familie, vrienden, een hond, dure hobby’s en een paar talenten. En daarbij ben ik nog gezond en fit ook.
Natuurlijk ben ik een tevreden mens. Ik tel mijn zegeningen en kom tot de conclusie dat ik een geluksvogel ben.
Waarom ben ik dan toch altijd op zoek naar meer, spannender, mooier en flitsender? Ik heb het niet over materiële zaken. Ik wil best een boot minder (zeilboot te koop!), de deux cheveaux is leuk maar mag weg en het huis kan echt wel kleiner. Dat droomhuis is soms ook eigenlijk wel een nachtmerriehuis. Mijn probleem zit er meer in dat ik meer wil meemaken.
Ik zou bijvoorbeeld wel een spannende minnaar willen hebben. Zomaar voor erbij. Eentje die het weer helemaal leuk vindt om te ontdekken hoe grappig en geweldig ik ben en die daar ook niet over uitgepraat/uitgeschreven raakt. Ik heb weer zin in liefdesbrieven en schunnige ansichtkaarten. Maar mijn vriend heeft liever niet dat ik er één bijneem en dat begrijp ik dan ook wel weer. Het is ook een heel gedoe, twee mannen.
Met hobby’s is het net zo. Ik doe aan sportduiken. Heel leuk, visjes kijken. Maar in plaats van daar helemaal van uit mijn dak te gaan, wil ik duiken in de Noordzee, naar wrakken. Omdat dat veel meer spanning en sensatie biedt dan alweer diezelfde snoek in datzelfde zandgat aan zijn vin te trekken. Ik hang dus regelmatig kotsend van de zeeziekte over de reling tijdens een duiktripje op de Noordzee en vraag me vertwijfeld af waarom ik niet gewoon tevreden kan zijn met vissen kijken in een zoetwaterplas.
Verder wil ik een bestseller schrijven, mooier zijn, beter presteren op sportgebied en motor leren rijden.
Het is niet dat ik chronisch ontevreden ben, het is meer dat ik chronisch onrustig ben. Ik heb altijd het gevoel dat het verderop gebeurt en dat ik erbij wil zijn. Dat is bepaald niet zen, wat dat dan ook zijn mag.
Misschien dat ik het kan leren. Dat ik over een jaar tevreden in mijn schommelstoel zit met een vers kopje thee en geniet van de mooie zonsondergang.
(Of dat ik op mijn Harley naar de uitreiking van een belangrijke literatuurprijs rij, met mijn vriend achterop en mijn spannende minnaar in het zijspan.)Post a Comment


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>