Maak de volgende slagzin af. Terschelling…

De Stichting Marketing en Promotie Terschelling roept ons allen (het ‘publiek’) op om na te denken over een slogan of motto voor Terschelling. In Harlingen is een paar jaar geleden ook zo’n prijsvraag geweest. Daaruit is het motto Harlingen heeft wad voortgekomen.
Uit de ‘briefing’ voor Terschelling, die mij via de nieuwsbrief van de Waddenvereniging bereikte: …Weet u precies hoe Terschelling zich moet profileren en waarmee ze het beste toeristen verleiden om naar het eiland te komen? De beste slogan wordt gebruikt voor de marketing en promotie van het eiland. De inzender wordt beloond met een rondvlucht boven de Wadden met Hessel. Naast cafébaas en zanger is hij ook enthousiast piloot is…
Sterk staaltje kromtaal. Van enkelvoud ‘Terschelling’ naar meervoud ‘ze’ in één zin. En wie zijn ‘ze’ die toeristen moeten verleiden? De Doeksens? De Haantjes? De horecamensjes? En dan Hessel. Hij is ook enthousiast piloot is. Die tweede is is tot daaraan toe, maar meevliegen met een enthousiaste piloot – tevens kroegbaas en zanger – lijkt me eng. ‘Dolenthousiast maakte hij boven de Brandaris looping na looping, uit volle borst Terug naar Terschelling zingend.’
Vroeger werden voor dit soort gewichtige marketing- en promotiezaken dure Amsterdamse reclamebureaus ingeschakeld. Die ontwikkelden dan een strategisch marktbewerkingsplan, bedachten een creatief concept en een pay off (sjiek woord voor slagzin), designden een logo en stuurden een factuur van tienduizenden euro’s. Of, als het wat minder duur maar even goed moest worden, mochten ZZP’ers zoals ik zich vastbijten in de klus. Maar nu moet het dus gratis. Bijna gratis, want de inzender mag met Hessel gaan vliegen.
Als ik er even voor ga zitten, kom ik zo met een briljant plan. Een pay off met een knipoog en een concept waarmee ‘ze’ het beste toeristen verleiden. Maar ik zeg het lekker niet. Ik doe juist mijn uiterste best om NIET na te denken over manieren om van Terschelling een nog sterker merk te maken. Ik heb mijn mond dichtgeplakt met een Terschellinger vlag-sticker, anders gooi ik er zo de ene na de andere briljante slogan uit. En voor ik het weet zit ik dan bij Hessel in het vliegtuigje. Nee, ik kan mijn tijd wel beter besteden. In een duinpan liggen en aan alles behalve de promotie van Terschelling denken. De hond afmatten op het strand. Op de laptop werken voor klanten die wel gewoon betalen. Voor de honderdste keer naar het Wrakkenmuseum en weer nieuwe ouwe dingen zien. Met Sjoukje naar ’t Zwaantje. Rondje hardlopen door het Formerumerbos. Weer een uurtje op de laptop werken voor een klant die gewoon betaalt. Naar de Boekenboer voor nieuw leesvoer. Lekkere dingen halen bij de Jumbo, die voor mij altijd de SuperMier blijft. Boekje lezen in de zon. Weer eens naar het clubhuis van de duikers. Op mijn rug liggen in het gras op de waddendijk en omhoogkijken naar een enthousiast vliegtuigje met de doodsbange inzender aan boord.Post a Comment


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>